Materiały multimedialne

Czy masz pytania? Potrzebujesz materiałów?
Bieżące informacje prasowe i materiał fotograficzny gotowy do publikacji są dostępne tutaj.
Będziemy wdzięczni również za Twój numer telefonu, adres e-mail czy numer faksu!

Kontakt do prasy Czy dodać Cię do naszej listy mailingowej dotyczącej materiałów multimedialnych?

Film wideo: systemy prowadnic firmy igus są czterokrotnie cichsze od prowadnic z kulkowymi łożyskami obiegowymi.2017-07-05

Test z pomiarem hałasu wyjaśnia różnice między konstrukcjami.

W technice laboratoryjnej, meblowej, czy w sprzęcie sportowym – we wszystkich zastosowaniach, w których wystarcza dokładność na poziomie dziesiętnych części milimetra, ale jest wymagana bardzo cicha praca, znakomicie sprawdzają się prowadnice liniowe z elementami ślizgowymi z tworzywa sztucznego. W odróżnieniu od prowadnic z kulkowymi łożyskami obiegowymi nie zawierają elementów metalowych, których ruch powoduje wibracje będące przyczyną zwiększonego hałasu. Na filmie, firma igus, specjalizująca się w tworzywach sztucznych motion plastics do zastosowań ruchomych, pokazała porównanie różnych systemów prowadnic drylin oraz alternatywnych rozwiązań o takich samych wymiarach. Przeciętnie, liniowe prowadnice firmy igus są cichsze o około 20 decybeli. Odpowiada to w przybliżeniu różnicy, między hałasem powodowanym przez pracującą lodówkę (~50 dB) oraz odkurzacz (~70 dB).