Ogólne właściwości | Jednostka | iglidur® W360 | Sposób pomiaru |
Gęstość | g/cm³ | 1,34 | |
Kolor | żółty | ||
Max. Absorbcja wilgotności przy 23°C/50% R. H. | % masy | 0,2 | DIN 53495 |
Maks. Absorbcja wilgoci | % masy | 1,6 | |
Współczynnik tarcia powierzchniowego, dynamicznego ze stalą | µ | 0,07 - 0,21 | |
wartość pv, maks. (na sucho) | MPa x m/s | 0,35 | |
Własności mechaniczne |
|||
Moduł Young'a E | MPa | 3.829 | DIN 53457 |
Wytrzymałość na rozciąganie przy +20 °C | MPa | 119 | DIN 53452 |
Wytrzymałość na ściskanie | MPa | n. r. | |
Maks. Dopuszczalny nacisk powierzchniowy (20° C) | MPa | 75 | |
Twardość D, Shore'a | n. r. | DIN 53505 | |
Fizyczne i termiczne właściwości |
|||
Maks. długoterminowa temperatura aplikacji | °C | +180 | |
Maks. Krótkoterminowa temperatura aplikacji | °C | +200 | |
Minimalna temperatura aplikacji | °C | -40 | |
Przewodność termiczna | [W/m x K] | 0,24 | ASTM C 177 |
Współczynnik rozszerzalności cieplnej (przy 23° C) | [K-1 x 10-5] | 6 | DIN 53752 |
Własności elektryczne |
|||
Opór właściwy objętościowy | Ωcm | > 1013 | DIN IEC 93 |
Oporność powierzchniowa | Ω | > 1012 | DIN 53482 |
m/s | obrotowy | Oscylacyjna | Liniowy |
Stała | 1,2 | 0,9 | 3,0 |
Chwilowa | 2,7 | 2,0 | 5,0 |
iglidur® W360 | Na sucho | Tłuszcz | Olej | Woda |
Współczynnik tarcia µ | 0,07 - 0,21 | 0,09 | 0,04 | 0,04 |
Średni | Odporność |
Alkohol | 0 to - |
Węglowodory | + |
Tłuszcze, oleje, bez dodatków | + |
Paliwa | + |
Rozcieńczone kwasy | 0 to - |
Silne kwasy | 0 to - |
Rozcieńczone zasady | + |
Silne zasady | + |
Średnica d1 [mm] |
Wałek h9 [mm] |
iglidur® W360 E10 [mm] |
Oprawa H7 [mm] |
Do 3 | 0 - 0,025 | +0,014 +0,054 | 0 +0,010 |
> 3 bis 6 | 0 - 0,030 | +0,020 +0,068 | 0 +0,012 |
> 6 bis 10 | 0 - 0,036 | +0,025 +0,083 | 0 +0,015 |
> 10 bis 18 | 0 - 0,043 | +0,032 +0,102 | 0 +0,018 |
> 18 bis 30 | 0 - 0,052 | +0,040 +0,124 | 0 +0,021 |
> 30 bis 50 | 0 - 0,062 | +0,050 +0,150 | 0 +0,025 |
> 50 bis 80 | 0 - 0,074 | +0,060 +0,180 | 0 +0,030 |