Firma Chimay zwróciła się do igus® w ramach projektu optymalizacji systemów napełniania w celu znalezienia trwałego rozwiązania problemu. Po szeroko zakrojonych seriach testów i optymalizacji, łożysko igubal ® H3 okazało się optymalnym wyborem. Łożyska baryłkowe wykonane z materiału iglidur® H3 oferują liczne zalety, które znacznie usprawniają proces produkcji w browarze. Składają się one z trybologicznie zoptymalizowanych wysokowydajnych tworzyw sztucznych, które zawierają stałe środki smarne osadzone w materiale. Oznacza
to, że nie ma potrzeby stosowania zewnętrznego smaru, który mógłby zostać wypłukany. Materiał łożyska H3 nie osiąga swoich limitów, zwłaszcza przy wyższych prędkościach do 200 obr. Łożyska baryłkowe igubal® są znacznie łatwiejsze w montażu i wymianie niż metalowe łożyska kulkowe, co znacznie skraca czas konserwacji. Tworzywo sztuczne nie koroduje i nie dochodzi już do uszkodzeń wału związanych ze zużyciem, co wydłuża żywotność całego systemu. Kolejną zaletą jest wysoka odporność łożysk przegubowych igubal® H3 na chemikalia. Pomimo regularnych procesów czyszczenia, nie wykazują one żadnych oznak
uszkodzenia. Dzięki tej specyfikacji system osiąga imponującą prędkość 55 000 butelek na godzinę. Po udanej fazie testowej na trzech różnych przenośnikach produkcyjnych, firma Chimay zamówiła już 150 dodatkowych łożysk baryłkowych, które zastąpią pozostałe łożyska kulkowe. Od czasu wymiany we wrześniu 2022 r. łożyska wykazują bardzo niewielkie zużycie.