Aplikacja przedstawia maszynę do spłaszczania mięsa na cienkie plastry. Ten nowy system został opracowany w celu zwiększenia wydajności produkcji w przetwórstwie mięsa. Najważniejszym elementem maszyny są trzy rolki służące do utrzymania wyrównania. Dwa przenośniki taśmowe (górny i dolny) są napędzane z tą samą prędkością przez pasek zębaty. Umożliwia to równomierne "połykanie" i podawanie plastrów mięsa do walców zagęszczających, które wystają 2-3 mm ponad poziom stołu, po którym porusza się taśma przenośnika.
W pierwszej fazie projektu zastosowano łożyska igiełkowe, które, choć bardzo odporne na naprężenia i odkształcenia, były bardzo trudne w montażu i wymagały częstego smarowania. Jeszcze ważniejszy był fakt, że jeśli łożysko igiełkowe zostało uszkodzone, cała rolka natychmiast się blokowała i zatrzymywała pracę. Ponadto maszyna jest czyszczona dwa razy dziennie przy użyciu urządzeń wysokociśnieniowych z agresywnymi środkami chemicznymi. Ze względu na dokładne wymywanie smarów używanych w łożyskach igiełkowych, istniało ryzyko przedostania się substancji do przenośnika taśmowego - pomimo wysokich wymagań higienicznych w przemyśle spożywczym. Po tygodniach pracy łożyska zaczęły już skrzypieć i blokować się w koszach. Serwis techniczny był stale zajęty konserwacją.