Wydajność systemów Walterwerk Kiel GmbH & Co. KG stale rośnie i w zależności od wielkości maszyny wynosi od 3 000 do 19 000 standardowych wafli na godzinę.
Proces pieczenia standardowego wafla do produkcji lodów przemysłowych jest zawsze taki sam: jest on pieczony na płasko w piecu, podawany do stacji owijania i zwijany, gdy jest jeszcze ciepły. Następnie jest transportowany do wieży chłodniczej za pomocą przenośnika taśmowego, po czym rożek jest zawijany w papierowy stożek w obszarze pakowania. Dopiero wtedy jest napełniany lodami. Gwarantuje się, że podawany jest tylko jeden rożek, w przeciwnym razie wystąpią problemy z napełnianiem. W przypadku różnych rozmiarów papierowych rożków, system musi być ciągle dostosowywany.
I właśnie w tej sekcji, w obszarze pakowania do oddzielania i podawania papierowych torebek z lodami, stosowane są łożyska liniowe. Gwarantują one regulację formatu w stacji zdzierania i muszą spełniać wysokie wymagania: Na przykład, praca w systemie charakteryzuje się czasami wysokim poziomem wilgotności i spalin. Ponadto czasami występują temperatury około 50°C w połączeniu z wszechobecnym, lepkim pyłem waflowym. Cukier i niektóre z używanych soli są niezwykle ścierne. Roztwór cukru stosowany w urządzeniach do klejenia, który również skleja stożek i wafel, nie może wpływać na proces separacji pomimo możliwości rozpryskiwania. W tych warunkach wszystkie komponenty maszyny muszą działać płynnie w trybie trzyzmianowym, siedem dni w tygodniu, aby zagwarantować płynne przestoje i zminimalizowane przerwy serwisowe dla klientów krajowych i międzynarodowych.
Ze względu na wysokie wymagania targów, priorytetem dla Walterwerk Kiel było w pełni spersonalizowane, kompletne rozwiązanie z jednego źródła.