Dział krojenia firmy Treif Maschinenbau GmbH w Oberlahr produkuje systemy takie jak wysokowydajna krajalnica "Divider 880" dla przemysłu spożywczego.
Jedną z jej cech technicznych jest szybki system wyładowczy, którego zadaniem jest usuwanie pokrojonego produktu z obszaru cięcia i podawanie go do maszyny pakującej. Aby nie przerywać przepływu produktu, do strumienia produktu wystrzeliwany jest rodzaj widelca, powodując ogromne przyspieszenia rzędu 25 G. Jednocześnie cięcia muszą być zawsze czyste. Jednocześnie cięcia muszą być zawsze czyste i absolutnie równe. Pasy zębate używane do przyspieszania wideł do 25 G są napędzane i odchylane synchronicznie. Łożyska wałeczkowe początkowo zainstalowane w ugięciu musiały zostać uszczelnione. Ponieważ uszczelnienie generowało tarcie, które miało negatywny wpływ na napędy, poszukiwano lepszego rozwiązania.
Wyzwania dotyczyły także samego systemu tnącego. Na przykład należało unikać pustych cięć (obrotów ostrza, podczas których nie jest cięty żaden produkt). Powodują one duże obciążenia dynamiczne w produkcie. Pojemność noża i rozmiar komory 450 x 130 mm do wkładania produktów do krojenia skutkują fizycznymi wymaganiami, których dane dotyczące wydajności muszą spełniać elementy maszyny.
Ze względu na złożony profil wymagań związanych z ciągłymi szybkimi ruchami, łożyska ślizgowe, o których mowa, były testowane przez firmę Treif przez okres kilku miesięcy, przy czym wyniki zużycia i obliczenia żywotności również zajmowały centralne miejsce.
W przemyśle spożywczym obowiązują również surowe przepisy dotyczące higieny, których należy przestrzegać, np. wymagane są bezsmarowe ruchy i systemy tnące, aby zapewnić, że w żadnym momencie nie dojdzie do zanieczyszczenia produktu podczas czyszczenia wodą i różnymi środkami czyszczącymi. Ważna jest również odporność chemiczna i niska absorpcja wilgoci. A ponieważ maszyny tnące mogą być używane do sześciu dni w tygodniu, czasami na trzy zmiany, ich żywotność musi być odpowiednia. Nieplanowana konserwacja powinna być wykluczona.