Change Language :
Automatyzacja w branży gastronomicznej, znana również jako automatyzacja kuchni lub automatyzacja usług gastronomicznych, może obejmować wszystkie czynności, od wyboru składników po przygotowanie i serwowanie żywności i napojów klientom. Roboty liniowe w pomieszczeniach pobierają składniki z półki, podczas gdy roboty gotujące je przetwarzają. Roboty baristyczne wyjmują i podają świeżo przygotowaną kawę. Roboty delta montują burgera za pomocą funkcji pick & place.
Ruchy obrotowe, wahadłowe i liniowe we wszystkich tych procesach są zapewniane przez łożyska, przekładnie i komponenty robotyczne. Te tak zwane motion plastics są proste we wdrożeniu, bezobsługowe w obsłudze i opłacalne w realizacji.
W jaki sposób składniki są bezpiecznie i precyzyjnie podawane do dalszej obróbki? W jaki sposób wypiek trafia z półki na ladę sprzedażową? Jednym z możliwych rozwiązań są roboty bramowe, które przemieszczają się do właściwej pozycji na półce, podobnie jak jednostki magazynowe w logistyce, pobierają produkt i transportują go do pozycji wydawania. Oprócz tego, że nie wymagają smarowania i są odporne na zanieczyszczenia, precyzja i bezobsługowy charakter gantry również stanowią różnicę w tym procesie.
Przygotowanie jest w centrum automatyzacji kuchni. Oprócz robotów gotujących istnieją również tak zwane roboty delta, które składają przygotowane składniki kawałek po kawałku za pomocą pick & place. Na przykład, burger jest tworzony z bułki, musztardy i ketchupu, burgera, sera i sałatki całkowicie automatycznie.
Najwyższym priorytetem jest tutaj zgodność z wytycznymi dotyczącymi higieny. Żywność nie może zostać zanieczyszczona przez elementy maszyny, takie jak ramiona robota, łożyska i przekładnie. Rozwiązaniem jest tu całkowicie bezobsługowe i niewymagające smarowania tworzywo sztuczne. Zaprojektowane jako modułowe systemy blokowe, umożliwiają szybką i nieskomplikowaną automatyzację.
Sposób dostarczenia przygotowanego posiłku do klienta zależy przede wszystkim od odległości, jaką przebył produkt. Na przykład tak zwany robot baristy może wystarczyć do przetransportowania filiżanki kawy z ekspresu do pobliskiej lady. Elastyczność odgrywa tu równie ważną rolę, co przydatność do przenoszenia żywności. Jeśli w restauracji trzeba pokonać większe odległości, odpowiednie są systemy liniowe, na których tace z jedzeniem są systematycznie transportowane do określonego stolika.

RBTX: Dla dostawców i klientów komponentów do robotyki.
Platforma RBTX® szybko i łatwo łączy użytkowników i dostawców tanich komponentów robotycznych. Użytkownicy mogą znaleźć suwnice, ramiona robotów, efektory końcowe, moduły kamer, systemy sterowania i wiele więcej w jednym miejscu - i mogą znaleźć poszczególne komponenty lub złożyć całe roboty.
Jednocześnie dostawcy komponentów robotycznych mogą korzystać z rynku RBTX®, aby sprzedawać swoje produkty większej liczbie odbiorców w ukierunkowany i wygodny sposób.
Wszystkie produkty są testowane pod kątem zużycia i nośności w rzeczywistych warunkach w laboratorium testowym igus®, największym w branży. Wyniki są wprowadzane do naszych narzędzi do obliczania żywotności i umożliwiają precyzyjne przewidywanie trwałości.
Na życzenie igus® przeprowadza również testy u klientów, aby sprawdzić zastosowanie produktów w bardzo indywidualnych warunkach.

Jakie są najważniejsze przepisy dla producentów automatów vendingowych w sektorze spożywczym? Jak można zaoszczędzić przestrzeń montażową w obliczu rosnącego asortymentu produktów? Blog igus zawiera interesujące artykuły na temat maszyn vendingowych.
Osobista:
Od poniedziałku do piątku: 7:00–20:00
Sobota: 8:00–12:00
Online:
Umów spotkanie z ekspertem